Çekte 'Ahmet'e Mehmet'e sorma sicilime bak' dönemi

İşadamları artık müşterisinin çek bilgisini ekranda görebilecek. Babacan yeni sistemi “Bundan sonra vatandaş yine beni ‘Ahmet’e sor, Mehmet’e sor’ diyebilir ama ‘Aç benim sicilime bak, kendin karar ver’ diyecek” sözleriyle anlattı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mart 2013 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çekte 'Ahmet'e Mehmet'e sorma sicilime bak' dönemi

KARŞILIKSIZ çekte hapis cezasının kalkmasından sonra iş dünyasında yaşanan 'güven' sorunu aşılıyor. Rıza göstermesi durumunda gerçek kişilerden sonra tüzel kişilerin de artık çek raporlarına internet ortamından ya da SMS ile ulaşılabilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında şirketlerin sicil bilgilerini reel sektöre açacak uygulamaya ilişkin protokol imzalandı. Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şahısların kullanacağı şekilde tasarlanan sistemin tanıtımını ocakta yaptıklarını hatırlatarak “Bugün ise şirketlerin daha iyi yararlanmasını sağlayacak adımı atıyoruz” dedi.

'Kendin karar ver'?diyecek

Hiç tanınmayan biri gelip vadeli mal istediğinde 'ben seni nereden bileceğim arkadaş' sorusunun cevabının artık daha kolay olacağını ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra yine beni 'Ahmet'e sor, Mehmet'e sor' diyebilir ama 'benim aç sicilime bak, kendin karar ver' diyecek. Tüm vatandaşlarımızın sadece çek raporu değil, bir de risk raporu var. Risk raporunda, banka ile olan bütün kredi ilişkisi görülebiliyor. Bunu da artık iş dünyamız görebilecek. Bütün bilgiler kişinin kendi izniyle 3. taraflarla paylaşılabiliyor. Bu sistem dünyada ilk ve tek.”

Sisli hava ortadan kalktı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yeni sistemle birlikte, ticaret hayatındaki sisli havanın ortadan kalkacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu “Buradan sesleniyorum. Bu sistemi kullanın. Çünkü rekabet artıyor ” dedi. KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de Nisan 2012'den bugüne üretilen çek raporu sayısının 1.1 milyonu aştığını söyledi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

YENİ sisteme, öncelikle bir form doldurarak üye olmak gerekiyor. Çek raporu alımı ise banka şubelerinin yanı sıra SMS ya da kkb.com.tr üzerinden gerçekleşebilecek. Üçüncü kişiye ait çek raporu için çek hamilinin, 'Çek' yazıp, aralarında boşluk bırakarak, 3. kişiye ait çek numarası veya TC kimlik numarası, 3. kişinin ilişkili olduğu bankanın adı ve vergi kimlik numarasının son 4 hanesini ekleyip, 4552'ye SMS göndermesi yeterli. Çek keşidecisi eğer kendisine gelen SMS'i onaylarsa bu noktada karşı tarafa şifre gidecek. Ve böylece çek hamili bu şekilde keşidecinin çek raporunu görebilecek. Şifre ise tek kullanımlık olacak. Böylece de güvenlik sağlanacak.

POZİTİF SİCİL DE GÖRÜLECEK

İŞ dünyasının temsilcileri, şirketler, ihracatçılar ve esnafın TOBB'a bir form dolduracağını ve sisteme üye olacağını belirten Babacan, cep telefonuna 'üye oldunuz' diye gelen SMS'in ardından kişilerin sistemi kullanabileceğini söyledi. Merkez Bankası'nın eskiden sadece negatif sicil tuttuğunu ifade eden Bakan Babacan “Şu anda sistemde sadece dönen çekler görülmüyor. Ne kadar çek ödediyse tutarıyla, adetiyle o da tutuluyor. Diyelim ki bir esnaf 20 yılda 2 bin çek ödemiş, 3 çeki dönmüşse kara listede oluyordu. Bu bilgiyi bütün piyasa gördükten sonra ticaret çok kolaylaşacak” dedi.

Harcamaya dikkat edin uyarısı

İÇ tüketimin dengeli gitmesine dikkat ettiklerini söyleyen Babacan, iç tüketim, tamamen bankalardan kredi çekmeye ve halkın hızla borçlanmasına yönelik tüketime dayanıyorsa o noktada dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kazanarak harcanıyorsa burada sorunun olmadığını belirten Başbakan Yardımcısı Babacan “Sadece borçlanıp tüketiyorsak ilerideki ekonomik yapımız üzerinde problem oluşturuyor” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber